Agrár-kárenyhítés biztosítással - 2015

A mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás 2015-ös igénybevételi folyamata a 19/2014. (X.29.) FM rendelet alapján

A korábbi évekhez képest biztosítási díjhoz nyújtható támogatás igénylési módja jelentősen megváltozott.

Az első változás, hogy a díjtámogatás iránti igényt már nem az EK (Egységes Kérelem) eljárásban kell kezdeményezni! Ennek ellenére a jogosultság, a terület, a hasznosítási adatok, továbbra is szorosan összefüggnek az EK-folyamataival.

A mezőgazdasági biztosítás díjtámogatás megítéléséhez a gazdálkodónak a mezőgazdasági biztosítási ajánlat megtételét követő 5 napon belül írásban kell támogatási kérelmet benyújtania az MVH-hoz. ( 1. sz melléklet)

Az alábbiakra kérjük nagyon figyeljenek:

 A támogatási kérelem befogadásáról az MVH végzésben dönt, amely azonban nem értékelhető a termelő jogos támogatási igényének elismeréseként, azaz a díjtámogatás kifizetésének továbbra is feltétele az érvényes szerződés, a teljes díj befizetése, az EK-ben rögzített terület és hasznosítási kódok egyezősége, és az eljárási határidők betartása.

Az MVH egyazon területre, ugyanarra a növénykultúrára, ugyanarra a biztosítási eseményre és kockázatviselési időszakra kötött díjtámogatott mezőgazdasági biztosítási szerződések esetén kizárólag a legkorábban megkötött szerződés díjához nyújthat támogatást. A másodvetés, valamint a bejelentett vis maior esemény következtében kötött azonos növénykultúrára vonatkozó mezőgazdasági biztosítás is támogatható.

Egyéb támogatástartalmi elemekben a konstrukció a megszokott módon működik tovább.

A Rendeletben előírt feltételeknek megfelelő „A”, „B”, „C” típusú mezőgazdasági biztosítások díjához a nettó biztosítási díj legfeljebb 65%-ának megfelelő mértékű támogatás vehető igénybe. A rendelkezésre álló keret túllépése esetén a támogatási intenzitás csökkentése a mezőgazdasági biztosítási szerződések díjtámogatása meghatározott sorrendben és mértékben történik

 

A. Csomagbiztosítás nyolc kockázatra

A főbb növényekre (búza, árpa, tritikálé, rozs, kukorica, napraforgó, repce, alma, körte és borszőlő) jég, tűz, vihar, téli és tavaszi fagy, aszály, árvíz, felhőszakadás kockázatokra. Ennél a módozatnál a nyolc kockázatra csak egybenköthető biztosítási szerződés.

keret túllépés esetén

legfeljebb 55%-ig

B. Gyakori növényekre

(76 növény – köztük fő növények is), választható kockázatokkal köthető a hagyományos kockázati körből – jég, tűz, vihar, téli fagy. Itt a termelő saját termőhelyi adottságait, technológiáját figyelembe véve meg tudja választani, mely növények esetében, mely kockázatot tartja biztosításra érdemesnek.

keret túllépés esetén

legfeljebb 40%-ig

C. Növény és kockázat variációk 

Ez a módozat tartalmazza azokat a biztosítási konstrukciókat, melyek a rendelet szerint nem biztosíthatóak az előző két módozatban.

keret túllépés esetén

legfeljebb 30%-ig

A mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatásról az MVH legkésőbb tárgyév december 10-ig hoz döntést, a 2015-ös kifizetések várhatóan év végégig megtörténnek.

Az MVH közlemény elérhetősége: MVH portál

Kapcsolódó mellékletei :

2015.04.08. 09:07

Együttműködő partnereink

Agrofórum Online

Mezőgazdaság percről percre

Gabonatermesztők Országos Szövetsége

Gondolkodva gazdálkodni

Óvári Gazdászok Szövetsége

Növénybiztosítás