3 milliárd forint a keret díjtámogatásra 2015-ben

Az agrártárca három milliárd forint költségvetési támogatást nyújt a 2015. évi mezőgazdasági biztosítási szerződések díjához. Ez már a vonatkozó végrehajtási rendelet 2015. április 30-án hatályba lépő módosításában is megjelenik, miután a 2015. évi mezőgazdasági biztosítási szerződésekhez elkülönítendő költségvetési forrás nagyságrendjéről a tárca már a tavalyi év nyarát követően tájékoztatta az érintett szervezeteket, köztük a biztosítókat is. (Forrás: www.kormany.hu)

Mint ismeretes, 2014-ig az Európai Unió társfinanszírozásában az EMGA-ból valósult meg a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatás. Ugyanakkor a Földművelésügyi Minisztérium még az előző év nyarán úgy döntött, hogy a 2015. átmeneti évben, a Vidékfejlesztési Program keretében szintén uniós társfinanszírozással továbbműködő biztosítási díjtámogatás elindításáig, tisztán állami forrásból valósítja meg a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatást, kimutatva ezzel is elkötelezettségét a termelői öngondoskodás támogatása mellett.

Felhívjuk a termelők figyelmét arra, hogy 2015-ben a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatás iránti igényt nem az egységes kérelmen kell jelezni. A termelőnek a biztosítási ajánlat megtételét követő 5 napon belül az MVH által közleményben a honlapján közzétett nyomtatványon a biztosítási ajánlat másolatával együtt támogatási kérelmet kell benyújtania az MVH-hoz. A díjtámogatási kérelem benyújtására nyitva álló időszak 2015. május 31-én zárul, ezért az öngondoskodásban érdekelt termelőknek célszerű a szükséges teendőket időben elvégezni.

Fontos, hogy az idei évre vonatkozóan módosul a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatásra jogosultak köre. Ugyanis 2015-ben a mezőgazdasági csoportmentességi rendelet szerint kizárólag a mikro-, kis- és középvállalkozások igényelhetnek mezőgazdasági biztosítási díjtámogatást. Egyéb támogatástartalmi elemekben a díjtámogatási program a megszokott módon működik tovább: a díjtámogatást továbbra is egy évre vonatkozóan, a megszokott „A”, „B” vagy „C” konstrukcióban szereplő növénykultúrákra és káreseményekre lehet igénybe venni. A támogatás intenzitása továbbra is legfeljebb 65%. A mezőgazdasági biztosítási díjtámogatást már az idei év decemberétől kifizethetik a termelőknek.

A mezőgazdasági díjtámogatás egyre inkább kedvelt a gazdák körében, hiszen 2014-ben már mintegy 7.200 termelő, 5,68 milliárd forint díjállománnyal vett részt a támogatási programban. A MABISZ tájékoztatása szerint pedig a 2015-ben eddig már megkötött biztosítási szerződések száma és az állománydíjak alakulása nagyságrendben ugyanazok a tavalyi év május első hetét követően jegyzett adatokkal, függetlenül attól, hogy átmeneti évet írunk. A termelői öngondoskodás mellett szóló érv az is, hogy az agrárkár-enyhítési rendszerben tag termelők csak akkor jogosultak az egyébként járó kárenyhítő juttatásra, ha megfelelő mezőgazdasági biztosítással rendelkeznek. E nélkül a kárenyhítő juttatás felére lenne jogosult a károsodott gazda.

Az agrárkár-enyhítési eljárást szabályozó miniszteri rendelet is módosult 2015. április 30-i hatállyal, amelynek oka az, hogy az Európai Bizottság még múlt év végén elfogadta az agrártárca kezdeményezését az őszi fagy agrárkár-enyhítési rendszerbe történő beemelésére és a hozamérték-csökkenés (~bevételkiesés) támogatási jogosultsági feltétel korábbi 30%-os szintjének 15%-ra történő leszállítására. Az agrártárca célja ezzel az, hogy a termelői és legalább ugyanennyi állami hozzájárulásból évente képződő kárenyhítési alapból biztosított kárenyhítő juttatás a ténylegesen károsultak minél szélesebb körét lefedje.

Felhívjuk a gazdálkodók figyelmét arra is, hogy az agrárkár-enyhítési rendszerben a termelői kárbejelentések megalapozására az egyik leghasznosabb információforrás az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) által működtetett honlap. A honlapon a termelők az aszály, felhőszakadás, vihar és fagy időjárási jelenségek bekövetkezéseiről nyerhetnek részletesebb képet napi és időszaki bontásban, a 2015. kárenyhítési évtől kezdődően pedig már települési szinten is.

Az időjárási jelenségek által okozott mezőgazdasági káreseményekről szóló termelői kárbejelentésekről a hatósági döntést az agrárkár-megállapító szerv hozza meg, amelyhez a hatóságok számára is fontos információt nyújt az OMSZ fenti honlapja.

(FM Sajtóiroda)

2015.05.06. 06:56

Együttműködő partnereink

Agrofórum Online

Mezőgazdaság percről percre

Gabonatermesztők Országos Szövetsége

Gondolkodva gazdálkodni

Óvári Gazdászok Szövetsége

Növénybiztosítás